Haber

Rosatom 4. Nesil BREST-OD-300 Reaktörünün Kurulumuna Başladı

Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom, Batı Sibirya’nın Tomsk Bölgesi’ndeki Seversk şehrinde bulunan Pilot Gösteri Güç Kompleksi’nde (PDEC) yenilikçi hızlı nötron BREST-OD-300 reaktörüne sahip bir güç ünitesinin inşasında önemli bir dönüm noktasına ulaştı. .

Toplam 165 ton yük kapasiteli çelik reaktör taban plakası yerleştirildi. Personel ayrıca reaktör kabının ilk kısmını, alt koruma katmanını da reaktör şaftına yükledi.

BREST-OD-300, dünyanın ilk yeni nesil kurşun soğutmalı hızlı reaktörü   Reaktör kabının dış kısmı olan mahfaza, termal olarak yalıtkan betonu tutar ve soğutma devresinin ucunu çevreleyen ek bir yerel muhafaza bariyeri oluşturur. Yüzey sıcaklığı 60 santigrat dereceyi geçmemelidir. Radyasyon arka planı doğal arka plana eşittir.

Rosatom’un TVEL Akaryakıt Şirketi’nin bir yan kuruluşu olan Seversk’teki Sibirya Kimya Fabrikası sahasında, kurşun soğutmalı BREST-OD-300 hızlı reaktörle çalışan 300 MW’lık bir nükleer enerji santrali, “doğal güvenlik” ilkelerine dayalı olarak inşa ediliyor. Kompleksin ana bileşenidir. PDEC tesisleri Rosatom’un stratejik projesi “Proryv” kapsamında geliştiriliyor. Tesislerde güç ünitesinin yanı sıra kapalı nükleer yakıt çevrim tesisleri, ışınlanmış yakıtın yeniden işlenmesi için bir ünite ve uranyum-plütonyum nitrür yakıt üretimi için bir ünite de yer alıyor.

BREST-OD-300 reaktör ünitesi Baş Tasarımcısı ve “Proryv” proje ekibinin Genel Tasarımcısı Vadim Lemekhov şunları söyledi: “Dünyanın ilk kurşun soğutmalı reaktörü olan 4. Nesil BREST-OD-300 reaktörünün kurulumuna başladık. hızlı reaktör BREST, klasik hafif su VVER termal reaktörlerinin aksine entegre bir yerleşim planına sahiptir. Kazan, VVER gibi tamamen metal bir yapı değil, ana devre ekipmanını barındıran metal boşluklara sahip metal-beton bir yapıdır. İnşaat sırasında boşlukların ortası yavaş yavaş beton dolgu ile doldurulmalıdır. Ek olarak BREST reaktör kabının boyutu daha büyüktür. “Parçalar halinde teslim edilebilir ve son montajı yalnızca PDEC şantiyesinde mümkündür.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

doganhisarajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu