Haber

Emekli ve Memur Emekli Ayları İçin Ekim Verileriyle Yeni Tahmin

Yıl sonuna yaklaşırken yeni yılda uygulanacak artışlara ilişkin tahminler yapılmaya başlandı. Enflasyon bilgileriyle tartışılan ve talep edilen emekli ve memur maaşları için yeni tahminler ?

Ekim ayında açıklanan enflasyon rakamlarının ardından emekliler ve memurlar için sosyal yardım payı hariç 4 aylık artış oranı belirlendi. Kasım ve Aralık verilerinin ardından artış hızı güçlenecek.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Aylık enflasyon yüzde 3,43, yıllık enflasyon yüzde 61,36, 4 aylık enflasyon ise yüzde 29,40 oldu.

Ekim ayı enflasyon rakamları sonucunda SSK ve BağKur emeklilerinde 4 aylık artış yüzde 29,40, memurlarda ise 4 aylık artış yüzde 40,39 olarak belirlendi. Sosyal Güvenlik Kurumu Başuzmanı İsa Karakaş bu durumu değerlendirdi.

Ekim ayı faiz oranlarının açıklanmasıyla emekliler ve memurlar için 4 aylık enflasyon toplamının netleştiğini belirten Karakaş, “SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 29,40 zam olacağı doğrulandı.” söz konusu

“Sosyal yardım payı hariç sadece ekim ayını baz aldığımızda SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde kümülatif olarak yüzde 29,40 artış olacağı ortaya çıktı. Emekli memurlara ve memurlara baktığımızda yüzde 15’lik toplu sözleşme oranı olduğundan daha yüksek bir artış olacağını görüyoruz. Dolayısıyla yüzde 40,39’luk artış oranı zaten hem memurların hem de emekli memurların cebinde.’

Karakaş, Orta Vadeli Program’da yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 65 olduğunu, Merkez Bankası’nın beklentilerinin ise yüzde 65 ile yüzde 68 arasında olduğunu belirtti. Ayrıca yıl sonu emeklilik artışlarının enflasyon beklentilerine göre belirleneceğini hatırlattı.

“Bu durumda yıl sonu itibarıyla SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 37,75 oranında zam yapılmıştı. Memurlar ve emekli memurlar için bu oran 49,96 olacak. Merkez Bankası’nın beklenti anketlerinde en yüksek sonuç gerçekleşirse, yani yüzde 68’lik enflasyon gerçekleşirse emeklilerin alacağı zam daha yüksek olacak. “SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 40,30, memur ve memur emeklileri ise yüzde 52,20 zam alacak.”

Karakaş, emekli maaşlarındaki artışın sadece enflasyon oranına bağlı olmadığını, refah payını da kapsadığını belirtti. Geçen yılın aynı döneminde verilen refah payını örnek vererek, yüzde 15,4 enflasyona rağmen yüzde 30 artış yapıldığını ve yüzde 14,6 refah payı verildiğini hatırlattı.

Karakaş, yıl sonunda belirlenecek açlığın sona ermesinin artışları etkileyeceğini belirtti. Yüzde 65 enflasyon hedefine ulaşılması durumunda SSK ve BağKur emeklilerine yönelik zam oranının yüzde 37,75’ten en az yüzde 50’ye çıkacağını belirtti. Asgari emekli maaşının da yüzde 50 artışla en az 11 bin 250 lira olması gerektiğini söyledi.

“Yıl sonu enflasyon hedefi olan yüzde 65’e ulaşılması durumunda SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 37,75 yerine en az yüzde 50 zam alacağını söyleyebiliriz. “SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin asgari 7 bin 500 lira olan emekli maaşının yüzde 50’lik doğrusal artış durumunda en az 11 bin 250 lira olması gerekiyor.”

Mevcut asgari memur emekli maaşının 9 bin 876 lira olduğunu belirten Karataş, en düşük memur emekli maaşının ise 16 bin 295 lira olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

“Memurlara verilecek zam miktarının aynısının emekli memurlara da verileceği söylendi. Bunu dikkate aldığımızda devletin sosyal yardım payı ile verilecek artışın yüzde 65 olacağını söyleyebiliriz. Emekli memurlara memurlara göre daha yüksek sosyal yardım payı verileceği öngörüsüne göre yüzde 65’lik bir zam mümkün olabilir. Bu durumda asgari memur emekli maaşı 16 bin 295 olabilir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu