Ekonomi

‘Yalova kıvırcık koyunu’ yetiştiricinin yüzünü güldürdü

Geçtiğimiz aylarda Resmi Gazete’de yayımlanan ve farklı bir koyun cinsi olarak tescillenen ‘Yalova kıvırcık’, etinin lezzetli olması ve süt veriminin yüksek olması nedeniyle tercih edilirken, tescille birlikte artan talep ve ilgi üreticilerin yüzünü güldürdü. .

Mübadele sırasında Balkanlardan göç eden vatandaşların getirdiği koyun türü, uyum sağladığı Yalova’da uzun yıllar köylüler tarafından yetiştirildi. Koyunların genetik araştırmaları İl Özel İdaresi’nin katkılarıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapıldı. Sonuç olarak koyunun farklı bir tür olduğu belirlendi. Resmi Gazete’de yayımlanarak “Evcil Hayvan Irk ve Hatları Listesi”ne eklenen ‘Yalova kıvırcık’, aldığı tescille değerine değer kattı.

“Yalova kıvırcığımız artık marka oldu”

Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, 2012 yılında başlayan ‘Kamu Küçükbaş Hayvancılığı Ulusal Projesi’ çerçevesinde Türkiye’de tek ırk tescilinin Yalova’da yapıldığına değindi. , diğer koyun türlerinden farklı olduğunu iddia ettikleri Yalova Kıvırcığı’nın tescili için hedef belirlediklerini anlatan Parıldar, şunları kaydetti:

“Geldiğimiz noktaya hamdolsun Yalova kıvırcıkımız 2. 5 yılın son döneminde 25 Ekim’de Resmi Gazete’de yayınlanarak artık bir cins olarak literatüre geçmiştir. Yalova Kıvırcık, genetik farklılığın ortaya çıkarılması için 2019 yılında İl Özel İdaresi’nden destek aldık.” Konuyla ilgili bir proje gerçekleştirdik. Bu türün hem kıvırcık ırktan hem de tahirovadan farklı bir ırk olduğunu ortaya çıkardık. Bu yayınlar arasında da yer aldı. Ekim ayı sonu itibariyle Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğümüz tarafından tescil edilmiştir.”

Projeyi yürüten yetiştiricilere 3 milyon 200 bin lirayı aşkın destek verildiğini anlatan Parıldar, projenin son 5 yılında yapılacak katkılarla toplamda 4-4,5 milyona varan destek sağlanacağını bildirdi. ulaştığını belirterek, “Üçüncü 5 yıllık dönemde et verimi konusunda hem kendimize hem de kendimize sağlayacağız. Hem süt verimi hem de bu ürünlerin işlenmesi, kullanılması ve tüketiciye arzı konusunda yeni çalışmalar hedefliyoruz.” . Yetiştiricilerimizle birlikte Allah nasip ederse yıl sonunda 3’üncü 5’inci yılın başlangıcını yapmış olacağız” dedi.

“Kayıtlarla birlikte talebimiz arttı”

Parıldar, tescilli Yalova kıvırcıklarının değerinin her geçen gün arttığını söyledi. Koyunun özellikle bölgede çok rağbet gören bir ırk olduğuna işaret eden Parıldar, “Kayıtlanmayla birlikte talebimiz arttı. Buradaki işletmelerin besicilik kapasitesinin artırılması diğer işletmelerin de damızlık ihtiyacını karşılamak için kendine yer buluyor. Bu amaçla inşallah üçüncü 5 yılda kapasitelerini artıracaklar.” Elde ettikleri damızlık sayısını artırarak ve daha üst seviyelere taşıyarak buluşmaya devam edeceğiz” dedi.

Yalova bukle sayısı 3,5 kat arttı

Parıldar, yeni tescil edilen koyun ırkının et kalitesi ve süt verimi açısından öne çıktığını belirtti. Yalova kıvırcık nüfusunun her geçen gün arttığına vurgu yapan Parıldar, “2012 yılında projeye başladığımızda Yalova kıvırcık sayısı 12 bin civarındaydı. Yıl sonu itibariyle şu anda 32 bin 500 Yalova kıvırcıktan bahsediyoruz. Projenin 4. yılı ve 2021 yılı sonuna kadar hayvan sayısında çok ciddi artış var.Projenin burada çok değerli katkısı ve ivmesi var. Şu anda yaklaşık 40 bin Yalova kütüğümüz ilimizde yetiştiricilerimiz tarafından üretiliyor” dedi.

Merkeze bağlı Elmalık köyünde 120 adet Yalova kılçığı sürüsü bulunan Gökhan Ok, kayıtlarda emeği geçenlere teşekkür etti. 10 yıldır projede yer aldığını anlatan Ok, koyun sayısını 150’nin üzerine çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. – YALOVA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu