Ekonomi

TEDAŞ’a olan 2 bin TL ve altındaki borçlar silinecek

Ekonomik “torba kanun” teklifi ile TEDAŞ’a geçmiş borçlarını yeniden yapılandırma imkanı sağlanıyor, Genel Sağlık Sigortasından yararlanan ve özel durumu olan vatandaşların prim borcu, gecikme zammı gibi ek borçları siliniyor. Teklif, BOTAŞ’ın nakit yönetimini sağlıklı bir şekilde yürütmesine yönelik düzenlemeleri de içeriyor. AK Parti milletvekilleri tarafından imzalanan 375 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu, Bazı Kanunlar ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunuldu.

Geçmiş TEDAŞ borçlarının yapılandırılması

Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (TEDAŞ) elektrik tüketiminden doğan ve özelleştirme döneminde TEDAŞ’a devredilen alacakları nedeniyle, bu ihraç tarihinin prestiji ile fiili alacak bedeli 2 bin Türk Lirasını aşmayan alacaklar, ve Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası, Vergi Kimlik Numarası belirlenemez. Ulaşılamayan, feshedilen, ticaret sicilinden terkin edilen ve tasfiye edilen taahhütlerin alacaklarından feragat edilir. Bu kapsam dışında kalan abonelerin geçmiş elektrik tüketimlerinden dolayı TEDAŞ’a olan borçlarının yeniden yapılandırılması mümkündür. Bu alacakların taksitlendirilmesi ile yıllara yayılan ödenmemiş elektrik tüketiminden doğan alacakların tahsilinin sağlanması amaçlanmaktadır.

Madencilik faaliyetleri düzenleniyor

Teklife göre, Maden Kanununa eklenen kesinti unsuru ile ruhsat sahibi veya rödövansçı gerçek veya tüzel kişilerce yürütülen madencilik faaliyetlerinin, tapuda zeytinlik olarak tescil edilen veya zeytinlik olarak tescil edilen alanlara denk gelmesi halinde, gerçek bir zeytinlik olması ve diğer alanlarda faaliyet yapılmasının mümkün olmaması durumunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı madencilik faaliyetlerinin yürütüleceği kısmın ilçe sonlarına öncelik verilerek taşınmasına izin verebilir. ve izinli maden sahalarının bulunduğu illerde, kamu yararını gözeterek, bölgede madencilik faaliyetleri yürütmek ve bu faaliyetler için kesintili tesisler inşa etmek.

Madencilik faaliyeti lehinde karar verilen kişi, zeytin tarlasının nakliyesinden doğacak her türlü masraf ve taleplerden sorumlu olacaktır.

Sözleşme süreleri 49 yıla kadar uzatılacak

Özelleştirme Uygulamaları Kanunu’na eklenen süreksiz madde ile Türk Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi ve Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı bazı limanların özelleştirilmesi sonucu imzalanan 49 yıldan az süreli sözleşmeler, Türkiye Cumhuriyeti, işletme hakkının verilmesi veya özelleştirme süresi yoluyla 49 yıla kadar uzatılacak. İşletmeci şirketlerin ek sözleşme imzalayabilmeleri için, işletme hakkını doğuran sözleşmeden doğan tüm mali yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmiş olmaları ve işletme hakkını doğuran sözleşme nedeniyle açtıkları davalardan feragat etmiş olmaları gerekir.

Genel Sağlık Sigortası yönetmeliği

Kamu üniversitesi sağlık hizmeti sunucularının hizmetin ifasında mali sıkıntı yaşamaması ve sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği açısından söz konusu sağlık hizmeti sunucularının mali yeterliliğine katkı sağlamak ve önceki yıllara ilişkin incelemeler sonucunda cari yıldaki mali kesintilerin önlenmesi. 31 Aralık 2012 tarihinden önce Türkiye’de oturma izni almış yabancı uyruklulardan yabancı ülke mevzuatına göre sigortalı olmayanlar; Başka bir ülkede sağlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmayan vatandaşlar ile Sosyal Hizmetler ve Çocuk Dairesi kararlarına göre koruma, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretsiz yararlananlara genel sağlık sigortası primleri, gecikme cezası ve gecikme zammı Koruma Kurumu Kanunu ve 18 yaşından küçük ebeveynleri ve çocukları olmayan Türk vatandaşları. Tüm ikincil alacakların tahsilinden feragat edilecektir.

Memur sendikası üyelerine destek

Teklifle, Büyük Devlet İşlemleri Tetkik Komisyonu’nun görev süresinin sona ermesinden sonra, görevlerin iş ve işlemlerinin yürütülmesine yönelik misyon sahibi kurum ve kuruluşlarla uygulamaya ilişkin usul ve esasların belirlenmesine yönelik düzenlemeler yapıldı. Komitenin Memur sendikalarına üye olan ve aylık veya bedelli üyelik aidatı kesilen memurlar için Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında 750 gösterge sayısının 1 ile çarpılarak bulunacak bedel üzerinden toplu sözleşme esası yapılacak. aylık veya fiyatları ile memur aylık katsayısı. Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında, görev yapan kamu görevlilerinin yüzde 2’sinden fazlasına üye olan kamu görevlileri sendikalarına üye olan kamu görevlilerine fiyatları ile belirlenecek miktarda aylık veya toplu sözleşme ikramiyesi bulundukları hizmet branşında yer alan ve üyelik aidatı aylık veya fiyatından düşülen kişilerdir. ödenebilir. Kamu görevlilerine ödenecek toplu sözleşme ikramiyesi, 2022 ve 2023 Yıllarını Kapsayan 6. Dönem Toplu İş Sözleşmesinin yürürlük süresi içinde 2119 gösterge sayısı ile memurların aylık katsayısının çarpılması sonucu bulunacak miktarda ödenecektir. Genel Kamu Görevlileri ve Hizmet Kolları İçin Mali ve Sosyal Haklar Hakkında Yönetmelik.

BOTAŞ’ın borcu alacaklarından mahsup edilecek

Teklife göre, BOTAŞ’ın ödenmemiş her türlü vergi, fon ve paylardan oluşan borçları ile bunlardan kaynaklanan idari para cezaları, gecikme zammı ve gecikme faizi, Hazine’den tahsis ücreti alacaklarına mahsup edilecek. İş Kanunu’nda yapılan değişiklikle petrol dairesinde araştırma, arama ve üretim faaliyetlerinde gece çalışmasına ilişkin düzenleme getirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu