Haber

Sudan’da 7 günlük insani ateşkes sağlandı

Sudan’da çatışan ordu ile Hızlı Destek Güçleri’nin (HDK) 7 günlük insani ateşkes konusunda anlaştığı bildirildi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayanan Al Jazeera televizyonunun haberine göre Sudan’da çatışan taraflar arasında bir haftalık ateşkese varıldığı belirtildi.

Al Arabiya televizyonunun haberinde Sudan’da çatışan taraflar arasında 7 günlük ateşkes anlaşması imzalandığı ve ateşkesin 48 saat sonra yürürlüğe gireceği kaydedildi.

Raporda, ateşkes anlaşmasının, çatışan silahlı grupların hastaneleri terk etmelerine ve halka hizmet veren tesislerin onarılmasına izin verilmesini de kapsadığı belirtildi.

Sudan’daki çatışmalar

15 Nisan sabahı Sudan’ın başkenti Hartum ve diğer kentlerde taraflar arasında uzun süredir devam eden anlaşmazlıklar sonucu Sudan ordusu ile HDK arasında silahlı çatışma çıktı.

Sudan’da ordu ile paramiliter STK arasında devam eden çatışmaları durdurmak amacıyla Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde taraflar arasında yürütülen müzakereler sonucunda 11 Mayıs’ta “Cidde Deklarasyonu” imzalandı.

Bildiride Sudan ordusu ve HDK’nın sivillere zarar verecek her türlü akından kaçınacağı belirtilirken, Sudan halkının çıkarlarının her iki taraf için de öncelikli olduğu vurgulandı.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Sudan’da devam eden çatışmalar nedeniyle 843 binden fazla kişinin ülke içinde yerinden edildiğini ve 259 bin kişinin komşu ülkelere taşındığını bildirdi.

IOM, çatışma devam ederse 1,8 milyon kişinin ülke içinde yerinden edileceğini tahmin etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu