Ekonomi

Kahramanmaraş depremlerinde can kaybı 50 bin 783’e yükseldi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde ölü sayısının 50 bin 783’e çıktığını açıkladı. Bakan Soylu, seçim bürolarına yönelik saldırılarla ilgili olarak, “İstanbul Emniyet Müdürlüğü de savcılık da işin peşinde” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CNN TÜRK’te Hakan Çelik’in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Depremlerde ölü sayısı arttı

Soylu, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerle ilgili açıklamalarda bulundu, “Başından beri adalet bakanlığımız, savcılıklarımız, nüfus genel müdürlüklerimiz, köylerde hayatını kaybeden ve ilçe savcısından ölüm raporu almadan defnedilen insanlar var. Burada 7302 kişi hayatını kaybetti. göçmen olanların toplam ölü sayısı 50 bin 783’tür.”söz konusu.

Seçim bürolarına saldırı: Soruşturma

Bakan Soylu, siyasi partilerin seçim bürolarına yönelik saldırılarla ilgili olarak, “Türkiye barış ortamında bayramını sürdürüyor. Büyük bir afet yaşandı. Depremin başından bu yana 65 gün kesintisiz kaldık. 81 valimiz orada bayram yapıyor. afet vatandaşları.Doğal olarak seçim var.Seçimde olaylar oluyor.Muhtarlık seçiminde de oluyor bu,genel seçimde de oluyor.Seçime 22 gün kaldı.69 olay oldu.

İYİ Parti’nin saldırı olarak nitelendirdiği olayda deliller var, delillerin tek tarafı yok. Tansiyonu yükseltecek açıklamalar yaparsanız herkesi ilgilendiren ve suçlayan sonuçlarla karşı karşıya kalırsınız. İYİ Parti Genel Başkanı çıkıp ‘Ben buraya korumasız geldim’ dedi. Herkes korumasız dolaşıyor. Tüm toplumu esnetmeye çalışan bir süreç yaşandı. Etkinlik başka bir duruma taşındı.

Konuya tüm yönleriyle bakmak gerekiyor.

Bunları seçim olayları olarak değerlendiriyoruz. Siyaset bunu gündeme getirmez. Bahçelievler’deki baskının ardından ortak akıl açıklaması yapıldı. Kan davasını değiştiren açıklamalar olursa olay tırmanır. Bu tür şeyler dünyanın her yerinde olur. Dün geceki olay, son zamanlarda karşılaştığımız organize hata organizasyonlarının olaylarından biridir. Ben bunu şöyle bir şey olarak görüyorum. Kask takıyorsa, silahı varsa birileri tarafından yapılmış olabilir. Sorunun tüm yönleriyle incelenmesi gerekir.

Hem İstanbul Polisi hem de savcılık işin peşinde. 2021 ve 2022’de faili meçhul cinayet kalmadı. Bütün cinayetler çözüldü. Polis ve jandarma teşkilatının geldiği nokta üst düzeydedir.

Depremin ardından seçim sürecine girdiğimiz için tansiyon çok yüksek bir seviyede ilerlemiyordu. Ta ki İYİ Parti’yi vuran kurşun olayına kadar. Gerginliğin bariz bir seviyede ilerleyeceğini düşünüyoruz. Güvenlik birimlerimiz 8 bölgeye giderek seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrası olmak üzere 3 farklı önlem alacak. Gerekli tüm önlemleri alan bir süreç yürütüyoruz. Seçimin huzurunu bozacak birkaç güvenlik olayı dışında herhangi bir olayla karşılaşmadık.”

Ülkede 86 terörist kaldı

Terörle mücadele hakkında bilgi veren Bakan Soylu, “ABD havalanana kadar bu risk kalkmayacak. Afganistan’a ne yaptı. Ben Amerikalı olsam buna üzülürdüm. İnsanlar asıldı. uçakların tekerlekleri.Irak’ın kendini toparlaması, Suriye’nin kendini toparlaması kolay bir olay değil.Kalıcı bedeller var.Bu kolay bir iş değil.Amerika uzun zamandır terör devleti kurmak istiyordu. 40 yılı aşkın süredir Türkiye için savaşıyor.

Dağlarda 86 terörist kaldı. Türkiye bununla mücadele edemeyecek mi? Dün Hakkari’deydim, orada Kato Marinos bölgesi terör örgütünün lojistik bölgesiydi. Kato’yu ameliyat ettiğimizde yüzlerce terörist vardı. Oranın lojistik kaynak aktarımını engelledik. Hem lojistik hem de insan kaynağı transferini kestik. Şu anda bizim çinko ithalatımızı gerektirmeyecek bir madeni var. Şırnak petrol şehri oluyor” dedi.

onikisubat-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu