Haber

Gurbetçiler: “Gençler Avrupa’yı taklit etmesin, yaşam koşulları çok zor”

Gurbetçiler: “Gençler Avrupa’yı taklit etmesin, yaşam koşulları çok zor”

EDİRNE – Yaz tatillerini Türkiye’de geçirmek için memleketlerine gelmeye devam eden binlerce gurbetçi, Avusturya’dan hareket eden otomobil treniyle saatlerce yolculuk ettikten sonra Edirne Garı’na ulaşmanın sevincini yaşadı.

Yaz tatillerini ve yıllık izinlerini anavatanları Türkiye’de geçirmeyi tercih eden emekli gurbetçilerin akını devam ediyor. Demiryolu ile seyahat etmek isteyen gurbetçiler otomobil trenini tercih etti. Avusturya’nın Villach kentinde araçlarını otomatik ranzalı vagonlara yükleyen gurbetçiler, kompartımanda saatlerce yolculuk ettikten sonra ülkeye giriyor.

Avusturya’nın Villach kentinden hareket eden Optima Ekspres Treni, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan ve Bulgaristan’dan sonra Edirne Tren Garı’na varıyor. Vatan hasreti çeken gurbetçiler Türkiye’ye girmenin mutluluğunu yaşadılar. Bilet fiyatlarının araç başı 259 Euro’dan başladığı trende, yolcuların seçecekleri vagon sistemi ve aracın boyutlarına göre bilet fiyatlarında değişiklikler yaşanıyor.

Haftada bir gün Edirne’ye gelen trenle gurbetçiler yaşadıkları Avrupa ülkelerine dönebiliyor.

Gurbetçiler, Avrupa’da yaşam kurallarının çok zor olduğunu, anavatan Türkiye’nin değerinin bilinmesi gerektiğini söyledi.

“Çalışan için hayat her yerde güzel”

Avusturya’dan ülkeye geldiğini ve memleketi Sinop’a gideceğini ifade eden gurbetçi Serdar Demirkıran, “Türk bayrağını görünce tüm yorgunluğum gitti. Avrupa’da çok net bir yabancı düşmanlığı var. Türkçe 3. Sınıfsın Türkiye’de yaşayan gençlere tavsiyem buradaki rahatınızı bozmasınlar İşçi için hayat her yerde güzel ama çalışmazsanız 1 yıl bekleyemezsiniz. devamı “Hayat her yerde güzel” dedi.

“Gençler Avrupa’ya gidince ne yapacak?”

Vatandan güzel yer olmadığını belirten gurbetçi Erol Seven, Hamburg’dan trenle Edirne’ye geldiğini belirterek, “Vatandan güzel yer yoktur. Gençler Avrupa’ya gidince ne yapacaklar?” Burada çalışkan için her şey var.Hayat Türkiye’de de güzel.Hayat Avrupa’da güzel, Türkiye’de güzel.Gençler vatanına sahip çıksın, başka yere gitmesin diyorum.”

“Burada rahat rahat kalkıp işlerine gidiyorlar”

Stuttgart’tan geldiğini ve memleketi Tekirdağ’a gideceğini vurgulayan gurbetçi Hülya Yıldız, Avrupa’da yaşam kurallarının zor olduğunu belirterek, “Orada sabah 5’te kalkıyoruz. Siz işe erken giderek çalışıyorsunuz. .Sen kalkıp burada rahat rahat işine gidersin.”

“Avrupa’da yaşam koşulları çok zor”

Almanya’dan yurda gelmek için arabalı treni tercih ettiklerini ve Kırşehir’e gitmek için yola çıkacaklarını belirten gurbetçi vatandaş Yılmaz Ala, Avrupa’da yaşam şartlarının çok zorlaştığını belirterek, “Çalışıyorum. Avrupa’da kurallar çok zorlaştı artık 10 saat çalışırsın 2 bin euro alırsın altımızdaki bu arabalar çok taksitli bizim değil bizim o kadar paramız yok bizim adımız yabancı arabalar gideriz Avrupa’yı peşin ödeyip bu arabaları almak bizim adımıza çok zor.” Çok sıkıntı yaşıyoruz. Biz bu ülkenin çocuklarıyız, bize böyle davranmasınlar. Bize Euro gözüyle bakmasınlar. Orada konut kiraları 900 Euro civarında. Buna maliyetleri de eklersek geçimimizi sağlamak kolay değil” dedi.

“Orada çalışmayana ekmek yok”

Edirne’ye otomobille trenle gelen Timuçin Özener, Almanya’da yaşadığını ve memleketi Adana’ya gideceğini söyledi.

“Avrupa’nın geleceği yok”

Avrupa’nın geleceği olmadığını ifade eden Ferhat Özdemir, Viyana’da doğup büyüdüğünü belirterek, “Bence burada yaşayan genç bu topraklara faydalı olmalı. Avrupa’nın geleceği yok. Geleceğin asrı Çin’dir.” Kendini geliştiriyorsan ve dil biliyorsan git ama hiçbir şey bilmiyorsan Türkiye senin için daha iyi.”

“Avrupa İçin Endişelenmeyin”

Avrupa şartlarının çok zor olduğuna değinen Serfinaz Şener Eriş, uzun yıllardır Hollanda’da yaşadığını ve memleketi Elazığ’a gideceğini söyledi. Türkiye’deki vatandaşları Avrupa’ya öykünmemeleri konusunda uyaran Eriş, eşiyle sabah erkenden işe gittiğini ve robot gibi bir hayat yaşadığını belirtti.

Karayoluyla Berlin’den ayrılarak Eskişehir’e gideceklerini söyleyen gurbetçilerden Hakan Yüksel, vatan topraklarına ayak bastıklarında sevinci ve huzuru farklı duygularla yaşadıklarını dile getirdi.

Gurbetçi vatandaşlardan Nevin Yüksel, yurda geldiklerinde çok mutlu olduklarını söyledi.

haberkahramankazan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu