Haber

Bursa Osmangazi’de ‘zamanda yolculuk’ başlıyor

BURSA (İGFA) – Osmanlı İmparatorluğu’nun kurulduğu topraklardaki tarihi dokuyu yavaş yavaş canlandıran Osmangazi Belediyesi, Kale Caddesi, Osmangazi Çıkmazı, Surüstü ve Sümbüllü Bahçe Köşkü çalışmalarının yanı sıra Bursa’ya değer katacak tarihi bir yapıyı daha ortaya çıkardı. , Oruçbey Caddesi ve tarihi bölgede Arkeopark. Bursa kuşatması sırasında Osmanlılara yardım eden, daha sonra Müslüman olup yöneticilik yapan Bizanslı Philippos’un (Filiboz) oğlu Hayrettin’e ait olan cami, Osmangazi Belediyesi’nin çalışmalarıyla yeniden canlandırıldı.

FİLİBOZ CAMİİ YENİDEN HAYAT OLDU

15. yüzyılda inşa edilen ancak zamanla doğal afetlerle yıkılan Filiboz Camisi’nin yeniden Bursa’ya kazandırılması amacıyla bölgedeki toplam 4 bin metrekarelik alanı kamulaştıran Osmangazi Belediyesi, imar projesi hazırladı. Sanat Tarihi ve Restitüsyon Raporu doğrultusunda.

Aslına uygun olarak yeniden inşa edilen Filiboz Mescidi, çevre düzenleme çalışmaları ile Hisar’ın tarihi dokusunu birbirine bağlayan değerli eserlerden biri oldu. Önümüzdeki günlerde açılışı yapılacak Filiboz Camisi’nde incelemelerde bulunan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Hisar’da artık zaman yolculuğunun başladığını belirtti.

Tarihi kenti ortaya çıkarma vizyonuyla bugüne kadar değerli çalışmalara imza attıklarını kaydeden Önder Dündar, “Hisar’daki Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde gördüğümüz sanal ortamın gerçekliğini yaşayacağımızı söylüyorduk. Tarihi bölgede gerçek tarihi yaşamaya başladık. Yaşayan Tarih Hisar İçi Projesi kapsamındaki uygulamaları birer birer hayata geçiriyoruz. Filiboz Camii de bunlardan biri. Caminin yeniden inşası, çevre düzenlemesi, kent bahçesi oluşturulması gibi çalışmalarla bu bölgedeki sosyal hayatı 15. yüzyıldaki gibi canlandırıyoruz. Evlerin ortasındaki komşu kapıları, kent bahçeleri, mescidi ve yeşil alanlarıyla Eski Bursa’yı yeniden hayata döndüreceğiz. Tarihi doku içerisinde tarihin izlerini taşıyan, nefes kesen bir mekan yarattık. Tarihi İpek Yolu’nun Anadolu’daki son durağı olan Bursa’da, Bursa İpek Yolu’nu yeniden keşfediyoruz. Panorama 1326 Bursa’dan başlayarak Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nden Hisar’a kadar adım adım çalışarak Bursa İpek Yolu’nu hayata geçiriyoruz. Bursa’mıza hayırlı olsun” dedi. söz konusu.

demirci-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu