Sağlık

ABD’de doğmamış bebeğe beyin ameliyatı yapıldı

CNN televizyonunun haberine göre, Boston Çocuk Hastanesi’nden bir grup doktor, çocuk henüz anne karnındayken, türünün ilk örneği olan beyin ameliyatını başarıyla gerçekleştirdi.

Doktorlar, bebek 30 haftalıkken “Galen damarı malformasyonu” adı verilen nadir hastalığı tespit etti.

ABD’de “Stroke” bilim dergisinde yayınlanan ve alanında bir ilk olduğu belirtilen ameliyat, ultrasonla damar saptanarak gerçekleştirildi.

Doktorlar, annenin karnından bebeğin beyninin etkilenen kısmına uzun bir iğne yönlendirmek için ultrason kullandılar. Doktorlar daha sonra damarlara geri akışı önlemek için damara bir element enjekte ettiler.

Ciddi hastalıkların ortaya çıkmasından kurtuldu

Ameliyatı başarıyla gerçekleştiren doktorlar, artık doğmamış bebeği, doğumdan sonra ölümüne yol açacak kalp yetmezliği ve nörolojik bozukluklar gibi önemli hastalıkların ortaya çıkmasından kurtardı.

Boston Çocuk Hastanesi’nden Dr. Darren Orbach, hastalık tedavi edilmezse doğumdan sonra bebekte ciddi beyin hasarı ve kalp yetmezliği gibi ciddi sorunların ortaya çıkabileceğini söyledi.

Hastalığa yakalanan tüm bebeklerin yüzde 50 ila 60’ında doğumdan hemen sonra ciddi rahatsızlıklar geliştiğini belirten Orbach, “Hastalığın ölüm oranı yüzde 40 civarında. Hayatta kalan bebeklerin yaklaşık yarısında ciddi nörolojik ve ruhsal sorunlar da yaşanıyor.” söz konusu.

Doktorlar, ameliyattan kısa süre sonra 17 Mart’ta dünyaya gelen Denver bebeğin yaklaşık iki ay sonra hala sağlıklı olduğunu, kalp yetmezliği için herhangi bir ilaç kullanmadığını ve ek bir müdahaleye ihtiyaç duymadığını belirtiyor.

sehitkamil-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu