Yaşam

9. Balkan Panorama Film Festivali için geri sayım başladı

Balkan sinemasının kalbi Karşıyaka’da atacak!

Sanatı ve sanatçıyı desteklemek, toplumun sanatla bağını güçlendirmek amacıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştiren Karşıyaka Belediyesi, 9. Balkan Panorama Sinema Festivali’ne ev sahipliği yapacak.

19-25 Ocak tarihleri ​​arasında düzenlenen 9. Balkan Panorama Sinema Festivali’ne katılan sinemaların gösterimleri Suat Taşer Kültür Merkezi, Çatı Bostanlı, Hikmet Şimşek Sanat Merkezi, Çarşı Kültür Sanat Merkezi ve İzmir Sanat’ta gerçekleştirilecek.

Kültürel, tarihi ve ortak kökenlere sahip olan Türkiye ile Balkanlar arasındaki bağı güçlendirmek ve aralarında köprü görevi görmek amacıyla düzenlenen Balkan Panorama Sinema Festivali, bir kez daha İzmir’de düzenleniyor. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sali Saliji-Sallini tarafından kurulan ve 2015 yılından bu yana İzmir’de düzenlenen festival; Rumeli Kültür Sanat ve Eğitim Derneği tarafından bu yıl Karşıyaka Belediyesi ev sahipliğinde ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Suat Taşer Kültür Merkezi, Çatı Bostanlı, Hikmet Şimşek Sanat Merkezi, Çarşı Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenecek. , İzmir Sanat 19-25 Ocak 2024 tarihleri ​​arasında gerçekleştirilecektir. Bir hafta boyunca yaklaşık 200 oturumda 100’den fazla filmin gösterileceği festival halka açık olacak ve tüm girişler ücretsiz olacak. Festivalin açılış töreni 19 Ocak Cuma günü saat 19.30’da, kapanış ve ödül töreni ise 25 Ocak Perşembe günü Suat Taşer Sanat Merkezi’nde yapılacak. Program hakkında detaylı bilgi için www.karsiyaka.bel.tr ve www.bpff.com.tr adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

ÖDÜLLER 12 DALDA VERİLECEK
Festivalde Türkiye ve Balkanlardan üretilmiş uzun metrajlı ve kısa kurgu, belgesel ve animasyon filmler gösterilse de; Festivalin simgesi olan Sarı Şemsiye ödülleri, ulusal ve uluslararası olmak üzere 12 dalda verilecek. Ulusal ve uluslararası kategorilerde ‘En İyi Uzun Metraj Film’, ‘En İyi Yönetmen’, ‘En İyi Kadın Oyuncu’, ‘En İyi Erkek Oyuncu’, ‘En İyi Kısa Film’ ve ‘Dario Moreno En İyi Uzun Metraj Film’ ödülleriyle ‘En iyiler’ seçilecek. Süslü Şemsiye En İyi Uzun Metrajlı Film kategorileri. Festivale Kuzey Makedonya konuk ülke olarak katılacak, Selçuk Üniversitesi ve Saraybosna Üniversitesi Gösteri Sanatları Akademisi ise konuk sinema okulları olarak katılacak. 2013 yılında İzmir’de başlayan ve 10 yılda 33 ülke ve 200 şehirden binlerce kadının katılımıyla devam eden ‘Fantezi Kadın Bisiklet Turu’, bu yıl ilk kez kadın hareketi ile yapılan işbirliği sonucunda, Özellikle çevre konusunda duyarlılığın sergilendiği festival, ulusal ve uluslararası uzun metrajlı bir yarışmaya da ev sahipliği yapacak. Sinemaların yarışacağı kategoride Süslü Hanımlar Bisiklet Hareketi üyelerinin oluşturduğu halk komitesinin seçeceği en iyi sinemaya da ‘Süslü Şemsiye’ ödülü verilecek.

DANIŞMA KURULU’NDAKİ ÜNLÜ İSİMLER
Festivalin danışma kurulunda Oscar ödüllü Macar yönetmen, senarist ve yapımcı Istvan Szabo; dünyaca ünlü Hırvat aktör Rade Serbedzija; Türk sinema oyuncusu, Yeşilçam’ın efsane ismi ve siyasetçisi Ediz Hun; Sırp aktör, yönetmen ve yapımcı Lazar Ristovski; Hırvat oyuncu Igor Galo da mevcut. Türk sinemasının değerli isimlerinden geçen yıl vefat eden oyuncu İstek Akın ve Karadağlı oyuncu Petar Božović festivalin onur konuğu olacak. Festival kapsamında iki oyuncunun başrolünde yer aldığı ‘Rıza’ ve ‘Nikola Tesla’nın Sırları’ filmleri gösterilecek.

“SANAT HAYATI DAHA İYİ HALE GETİRİR”
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr., barışın, birliğin, kardeşlik ve insanca yaşamın inşasında sanatın en değerli taş olduğuna dikkat çekti. Cemil Tugay, “İnsanların bir arada yaşadığı bir coğrafyada kadim kültürlerin kardeşliği, dostluğu ve etkileşimi ile çok özel bir yere sahip olan Balkanlar, insanlık tarihini de belirlemiştir. Görevimiz bu güzel coğrafyayı hep birlikte insanlığa sunulan bir armağana dönüştürmektir. ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ sloganıyla tüm dünyaya nasıl yaşamamız gerektiğini gösteren Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan kısa bir süre sonra ‘Balkan Halk Dansları Festivali’ni öngörmüş ve bunu gerçekleştirmiştir. olmak. Bu güzel gelenek günümüzde de devam etmekte ve genç nesillerle birlikte barış ve kardeşlik zincirini geleceğe taşımaktadır. Sanatın yumuşatıcı ve birleştirici yanı salt estetik bir sonuç üretmez. İnsanların insanları, kültürleri ve değerleri alışverişinde bulunmalarını ve birbirlerini fark etmelerini sağlayarak hayatı daha anlamlı hale getirir. Eğer yeryüzünün daha yaşanabilir, daha anlayışlı ve paylaşımcı olmasını istiyorsak bunu yapmanın en anlamlı yolu sanattan geçiyor. 9. Balkan Panorama Sinema Festivali’nin bu yolu kısaltacağına ve unutulmaz anlar yaşatacağına inanıyorum. “Karşıyaka’nın klasik misafirperverliğiyle hepinize saygı, sevgi ve selamlarımı sunuyorum” dedi.

“KISA SÜREDE KARŞIYAKA İLE TANIŞILACAK”
Festivalin kurucusu ve yöneticisi Doç. Festival sayesinde İzmirli sinemaseverlerin Balkan sinemasıyla tanışmanın keyfini çıkaracağını ifade eden Prof. Sali Saliji-Sallini, “Festivalin kısa sürede Balkan göçmen kenti olarak kabul edilen İzmir’in popüler ilçesi Karşıyaka ile özdeşleşerek halk tarafından büyük beğeni toplayacağından hiç şüphem yok. . Bu vesileyle Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’a ve ev sahipliği yapan tüm belediye çalışanlarına teşekkür ediyorum. “Balkan Panorama Film Festivali’nin Karşıyaka’nın simgesi haline gelmesini temenni ediyor, keyifli bir festival geçirmenizi diliyoruz” dedi.

“TAM BİR PROGRAM”
Festivalin, Türkiye ile Balkan ülkeleri arasındaki dostluk ve iş birliğinin geliştirilmesi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Rumeli Kültür, Sanat ve Eğitim Derneği Başkanı Murat Tufan, şöyle konuştu: “Bu yıl 9. kez İstanbul’da buluşuyoruz. Balkan coğrafyasında 16 ülkeyi kapsayan, yoğun katılım ve beğeniyle devam eden Balkan Panorama Film Festivali.” olmanın haklı gururunu yaşıyoruz, “Bu yıl da dolu dolu bir programla yine burada olacağız” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

karabaglarajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu